Uvod

Istorija

Privreda

Turizam

Kultura

Obrazov.

Sport

Opština

   
 
   

:: Kontakt

Pisite nam!
 
   

:: Pročitajte

Pisma posjetilaca
 
   

:: Preporučujemo

 
   
   
   
   
   
   

Spomenik borcima NOB-a, rad vajara Draga Đurovića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
 
 
Povoljan geografski položaj i klimatski uslovi, lijepa priroda kao i značajan broj kulturno-istorijskih spomenika i arheoloških lokaliteta pružaju realne mogućnosti da se ovoj privrednoj oblasti posveti odgovarajuća pažnja.

Most na ZetiPlaninski dio regiona iznad 1000 m nadmorske visine, obrastao šumom, sa divnim predjelima, pruža mogućnost za razvoj planinskog turizma. Izletničko-vikend naselje Studeno je posebno primamljivo za goste.

Kada je u pitanju vjerski turizam, posebno skrećemo pažnju na dva važna kulturno-istorijska i vjerska spomenika - Manastir Ostrog i Manastir Ždrebaonik.

Manastir Ostrog spada među najposjećenije manastire na Balkanu. Posjećuju ga u grupama i pojedinačno iz svih krajeva svijeta pripadnici raznih vjera.

Mošti Sv. Vasilija Ostroškog - pravoslavni, muslimani i katolici smatraju čudotvornim. Osnovan je početkom druge polovine XVII vijeka, od mitropolita zahumsko-hercegovačkog Vasilija Jovanovića, kasnije nazvanog Sv. Vasilije Ostroški.

Manastir Ostrog

Čine ga dvije pećinske crkvice - Donja i Gornja. Donju je, po kazivanju sagradio mitropolit Vasilije i posvećena je Vavedenju presvete Bogorodice, a Gornja Časnom Krstu.

Manastir Ždrebaonik je udaljen dva kilometra od Danilovgrada i zadužbina je Nemanjinog sina Vukana.

Konak manastira ZdrebaonikZahvaljujući svom centralnom i lijepom položaju Ždrebaonik je vjekovima saborno i zborno mjesto svih Bjelopavlića. Crkva ovog Manastira ujedno je i parohijska crkva. Zaštitnik crkve je Sv. Arhanđel Mihailo, a u crkvi se nalaze mošti Sv. Arsenija- Sremskog, prvog naslednika Sv. Save.

Turisti iz zemlje i inostranstva dolaze posredstvom turističkih agencija koje rade po blagoslovu svojih nadležnih arhijereja i na poziv Mitropolije.

Lovni turizam se oslanja na lovno-privrednu osnovu.Granice lovišta se poklapaju sa granicama katastra Opštine Danilovgrad. Lovište je površine 50.000 ha a sačinjavaju ga lovne i nelovne površine. Od ukupne površine lovišta 1/4 je pod zabranom.

Planom odstrijela divljači za inoturizam planira se izdvajanje sledeće količine divljači i to po vrstama:

1. Šumska šljuka 500 kom.

2. Prepelice 200 kom.

3. Fazani 600 kom.

4. Grlice 200 kom.

5. Divlji golub 100 kom.

6. Patke gluvare 30 kom.

7. Jarebice kamenjarke 50 kom.

Turisti-lovci dolaze u grupama i pojedinačno, većinom iz Italije, Vojvodine i Srbije.

 

. •