Menu

Uvod

Istorija

Privreda

Turizam

Kultura

Obrazov.

Sport

Opština

   
 
   
   

:: Preporučujemo

 
   
   
 
 

22.07.2011.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

U zvaničnu posjetu Opštini Danilovgrad, u petak 22.07.2011.godine boravili su gdin Ove Sotberg, direktor norveške firme „NTE“ i gdin Momčilo Džarić, izvršni direktor crnogorsko-norveške kompanije „Zeta Energy“.

 

 

U dugom i sadržajnom razgovoru, predsjednik Opštine Danilovgrad gdin Branislav Đuranović upoznao je gosta iz Norveške sa osnovnim informacijama o Danilovgradu, njegovoj bogatoj istoriji, kao i značajnim specifičnostima ovoga kraja. Posebno, u oblasti stvaranja povoljnog biznis ambijenta, naglasio je efikasnost lokalne uprave kada su investicije u pitanju, posjedovanje prostorno-planske dokumentacije, najniži iznos komunalija i druge stimulativne mjere. Takođe, istaknuta su i značajna ulaganja u poljoprivredu i razvoj seoskog područja. Osvrnuo se i na značajne projekte koji su realizovani ili su toku realizacije kao što su: projekat „Izgradnja postrojenja za pečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže“ vrijedan 5,35 miliona eura, koji se finansira kroz kredit Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj uz donacije Vlade Njemačke (200.000 €) i Vlade Češke (375.000 €) i podršku Vlade Crne Gore koja je preuzela obaveze vraćanja kredita, projekat „Unapređenje upravljanja otpadom u opštini Danilovgrad“ vrijedan 1.019.000 eura, koji se finansira kroz bespovratna sredstva Evropske Unije, uz podršku Vlade Crne Gore i u partnerstvu sa JKZP Danilovgrad gdje će se nabaviti savremena vozila i oprema, pilot projekat Vlade Holandije „Opština održivog razvoja“ uz podršku Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore, izrada Prostorno-urbanističkog plana opštine koji je podržan od Svjetske banke na preporuku Ministarstva uređenja prostora, završenu rekonstrukciju puta Danilovgrad – Spuž KP Dom, završetak izgradnje Bulevara od Bralenovice do pumpe „Europetrol“, nastavku radova na putu manastir Ostrog-manastir Ždrebaonik, nagradama „Najbolja praksa u lokalnim samouprava“ dodijeljena od strane OEBS-a i Zajednice opština, ulaganjima u ruralno područja, kao i brojnim spremnim projektima i inicijativama.


Ovom prilikom Predsjednik Opštine je istakao i veliki broj značajnih državnih institucija koje se nalaze u Danilovgradu kao što su Glavni vojni centar sa savremenim sportskim terenima, Policijska akademija, Forenzički centar, Centar za azilante, ZIKS. Kao posebno vrijedno istaknuo je osnivanje ReSPA-e, prve EU institucije sa sjedištem u Crnoj Gori za jačanje administrativnih kapaciteta zemalja regiona.


Gdin Ove Sotberg je istakao zadovoljstvo boravkom u Danilovgradu, posebno zahvaljujući na informacijama o istorijatu grada kao i razvojnim projektima. Iz primjera firme „Zeta Energy“ lično se uvjerio u efikasnost lokalne administracije i ozbiljnost sa kojom se sarađuje sa inostranim investitorima. Iako u svom projektu sarađuju sa mnogim subjektima iz Crne Gore, ona je sa Opštinom Danilovgrad među najuspješnijima.  Napomenuo je da primjer ove norveško-crnogorske kompanije  može biti vodilja i drugim investitorima. Veoma je obradovan pažnjom koja se posvećuje razvoju sela i poljoprivrede ocjenjujući da je proizvodnja zdrave hrane razvojna šansa i Danilovgrada i Crne Gore. Napomenuo je da i u Norveškoj imaju slične mjere za stimulaciju razvoja ruralnog područja.


Izvršni direktor kompanije „Zeta Energy“ gdin Momčilo Džarić je istakao zadovoljstvo saradnjom koju imaju sa lokalnom upravom. Ukratko je predstavio rad ove firme koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. Tako su Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić i norveška elektroprivredna kompanija „NTE“ aprila 2010.godine osnivačkim aktima formirali elektroenergetsku kompaniju „Zeta Energy“ sa sjedištem u Danilovgradu. Biznis plan predviđa rekonstrukciju i modernizaciju hidroelektrane Slap Zete gdje su već počele aktivnosti. Urađeno je idejno rješenje i dobijeni urbanističko-tehnički uslovi. Sada se realizuje druga faza projekta. Novi Slap Zete će imati povećanu instalisanu snagu za oko 300% i godišnju proizvodnju preko 4 puta. Pored Slapa Zete, firma „Zeta Energy“ je ušla u posao oko rekonstrukcije hidroelektrane Glava Zete, gdje je urađeno idejno rješenje, a radovi se nastavljaju. Pored poslova rekonstrukcije i modernizacije postojećih hidroelektrana ova kompanija planira izgradnju nove hidroelektrane Rošca čime će se zaokružiti elektroenergetska valorizacija gornjeg sliva rijeke Zete. Nakon realizacije ovih projekata „Zeta Energy“ će isporučivati količine električne energije koje prevazilaze potrošnju Danilovgrada. Ukupna investicija se procjenjuje na oko 30 miliona eura.


Značajan dio sastanka je bio posvećen i donaciji ove kompanije Fudbalskom klubu „ISKRA“ kroz obezbjeđivanje sportske opreme, čime „Zeta Energy“ pokazuju društvenu odgovornost poslovanja i privrženost Danilovgradu. Istaknuto je da će ova firma i dalje podržavati grad kroz slične aktivnosti.

Na kraju sastanka Predsjednik Opštione je gdinu Sotbergu uručio prigodne poklone i promotivni materijal Opštine a prisutni su ocijenili da se saradnja lokalne uprave i ove javno-privatne firme odvija na obostranu korist i zadovoljstvo, kao i da će se uspješno nastaviti i u budućnosti.

 

 

 

   
 
     
 

 

 

 

 
 
 

. •