Menu

Uvod

Istorija

Privreda

Turizam

Kultura

Obrazov.

Sport

Opština

   
 
   
   

:: Preporučujemo

 
   
   
 
 

18.02.2011.

PREZENTACIJA PROJEKTA ''UNAPREĐENJE UPRAVLJANJA OTPADOM''

 

U srijedu, 16.02.2011. godine povodom početka realizacije projekta ''Unapređenje upravljanja otpadom u opštini Danilovgrad'' lokalna uprava je organizovala prezentaciju projekta. Ukupna vrijednost aktivnosti koje će se realizovati u narednih 18 mjeseci iznosi 1.019.345,18 eura, od čega Evropska unija učestvuje sa bespovratnih 682.961,27 eura, Vlada Crne Gore sa 203.869 eura, Opština Danilovgrad sa 122.321,42 eura i Javno komunalno-zanatsko preduzeće Danilovgrad sa 10.193,45 eura.


Projekat je podržan kroz Grant šemu za male opštinske infrastrukturne projekte (IPA fondovi) a ima za cilj uspostavljanje funkcionalnog sistema za selektivno prikupljanje i odlaganje otpada.

Prezentaciju je vodila Maja Matunović, šefica kabineta predsjednika Opštine, a u uvodnom obraćanju predsjednik Opštine Branislav Đuranović je istakao da su upravo ovakvi uspješni projekti dokaz kapaciteta lokalne uprave gdje mladi i obrazovani ljudi zajedno sa iskusnim starijim kolegama mogu obezbijediti značajna sredstva za strateške projekte Opštine. Takođe, o kvalitetu projekta govori i činjenica da je u konkurenciji 17 projekata pristiglih na konkursu, od kojih je sedam podržano, projekat Opštine Danilovgrad pojedinačno dobio najviše novca i izuzetne ocjene međunarodnih eksperata. Realizovaće se zajedno sa našim partnerima iz EU, Vladom Crne Gore i JKZP, a od toga će najviše koristi imati naši građani. Na kraju se predsjednik Opštine zahvalio gdinu Nikoli Bertoliniju, šefu Operativnog sektora Delegacije EU u Crnoj Gori i naglasio da je EU u Danilovgrad u proteklom periodu u Danilovgrad uložila oko 11 miliona eura, što dovoljno govori o ozbiljnosti i kvalitetu saradnje.

-Pored nabavke komunalnih vozila, kao veoma značajno u ovom projektu vidim i povećanje svijesti građana o značaju selektivnog odlaganja otpada čime će građani omogućiti sebi da žive u zdravoj životnoj sredini u državi koja će riješiti ovaj značajan problem. Takođe, ističem da se i druge lokalne samouprave u Crnoj Gori mogu ugledati na opštinu Danilovgrad i u budućnosti na sličan način riješiti ovaj problem u svojim sredinama – rekao je u svom obraćanju Nikola Bertolini, šef Operativnog sektora Delegaciju EU u Crnoj Gori.

Darko Mrvaljević, menadžer projekta je u svojoj prezentaciji pojasnio ciljeve, aktivnosti i rezultate koji će se ostvariti projektom. Projektom će se ojačati tehnički i upravljački kapaciteti JKZP Danilovgrad u oblasti selektivnog prikupljanja i odlaganja otpada, unaprijediti komunalna infrastruktura, povećati nivo svijesti građana i poslovnih subjekata o selektivnom prikupljanju otpada te implementirati sistem selektivnog prikupljanja i odlaganja otpada u opštini Danilovgrad. Nabaviće se 6 komunalnih vozila, 70 kontejnera, 80 kanti i 3000 plastičnih kesa. Biće uspostavljen i Info centar gdje će građani moći da prijave svoj komunalni problem, uređeno 26 lokacija za odlaganje otpada, potpisani Memorandumi o razumijevanju sa privrednicima i Mjesnim zajednicama, postavljeni edukativno-promotivni bilbordi i podijeljeno 5000 brošura. Takođe, predviđene su 22 radionice za učenike kao i 2 akcije čišćenja grada. Na kraju prezentacije zahvalio se partnerima i prijateljima projekta Delegaciji EU u Crnoj Gori, Javnom komunalno-zanatskom preduzeću, Vladi Crne Gore, Timu tehničke podrše i Zajednici opština Crne Gore.

 

 

 

 
 
 

. •