Menu

Uvod

Istorija

Privreda

Turizam

Kultura

Obrazov.

Sport

Opština

   
 
   
   

:: Preporučujemo

 
   
   
 
 

15.12.2011.

U DANILOVGRADU BORAVILA AMBASADORKA POLJSKE

 

Dana 15.12.2011. godine u prvoj ra-dnoj posjeti Opštini Danilovgrad boravila je ambasadorka Po-ljske Nj.E. Gražina Sikorska.

 

 

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović je uvaženu gošću upoznao sa istorijatom i znamenitostima Danilovgrada. Osvrnuo se na aktivnosti koje su urađene u prethodnom periodu, koje su u toku realizacije i čija implementacija tek predstoji. Upoznao je Ambasadorku sa projektima koji su realizovani u dijelu putne infrastrukture, prostorno-planske dokumentacije, unapređenje biznis ambijenta i održivog razvoja. Predstavio je projekte čija je realizacija u toku kao što su: završetak izgradnje puta manastir Ostrog-Ždrebaonik, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i modernizacija vodovodne i kanalizacione mreže, unapređenje upravljanja čvrstim otpadom i drugi. U ovim, kao i mnogim ostalim projektima Opština ima snažnu podršku Vlade Crne Gore, Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj, OEBS-a, UNDP-a i drugih domaćih i međunarodnih subjekata. Predsjednik se zahvalio na podršci koju Poljska pruža na evropskom putu naše države u EU.

Ambasadorka Poljske je istakla zadovoljstvo da na početku svog mandata, nakon Podgorice, ima priliku da boravi u Danilovgradu i lično se uvjeri u kapacitet i rezultate rada lokalne uprave, o čemu je ranije imala priliku da čuje. Posebno je impresionirana efikasnošću, povoljnim poslovnim ambijentom i ozbiljnošću pripreme projekata koji su podržani od strane evropskih institucija. To, pored ostalog, pokazuje spremnost ove sredine za implementaciju evropskih standarda i daje legitimitet punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji. Istakla je da bogati prirodni, kulturni, privredni i drugi resursi daju osnov za održivi razvoj Danilovgrada, što je jedan od osnovnih principa EU. Ambasadorka je pokazala dodatno interesovanje za razmjenu znanja i iskustava, Danilovgrada i gradova u Poljskoj što će doprinijeti jačanju prijateljskih odnosa Crne Gore i Poljske.

           
U sadržajnom razgovoru zajednički je konstatovana potreba razvoja konkretne saradnje u privrednim, kulturnim, sportskim i drugim oblastima uz mogućnost povezivanja Danilovgrada sa sličnim gradovima u Poljskoj.

 

 

   
 
     
 

 

 

 

 
 
 

. •