Uvod

Istorija

Privreda

Turizam

Kultura

Obrazov.

Sport

Opština

   
 
   

:: Kontakt

Pisite nam!
 
   

:: Pročitajte

Pisma posjetilaca
 
   

:: Preporučujemo

 
   
   
   
   
   
 

 

Bogato kulturno nasleđe opštine Danilovgrad se prije svega ogleda u značajnim kulturno-istorijskim spomenicima, arheološkim lokalitetima, kao i znatnom broju stvaralaca - umjetnika, naučnika, filozofa i njihovih djela, čiji stvaralački dometi premašuju prostor koji ih je iznjedrio. Odnos prema tim vrijednostima u bitnom opredjeljuje naš odnos prema kulturi uopšte. To je osnova koja se čini relevantnom za razvoj kulture u našoj opštini.

Dom kulture u Danilovgradu

Najveći dio kulturnih aktivnosti vezan je za Centar za kulturu, koji je kao Javna ustanova osnovan 1965. godine. U sastavu Centra za kulturu posluju tri radne jedinice - RJ Prikazivačko-scenska djelatnost, RJ Muzej i RJ za fizičku kulturu sport i rekreaciju. U najznačajnije projekte radne jedinice prikazivačko scenske djelatnosti ubrajaju se: književne manifestacije, festivali, promocija knjiga, književne večeri, tribine i predavanja, dokumentarne večeri, pozorišne predstave za djecu i odrasle, koncerti i zabavno artistički program. Posebno ističemo književnu manifestaciju : »Obala pjesnika», na kojoj su učestvovali renomirani književnici iz Crne Gore i Jugoslavije, tradicionalnu kulturno-zabavnu i sportsko-rekreativnu manifestaciju »Rijekom Zetom« , dječiji poetski festival »Kraj zelene Zete«... Bioskop »Zeta« radi u okviru Centra za kulturu. Osnovan je 1947. godine i prikazuje filmove raznih žanrova najaktuelnijih filmskih ostvarenja domaće i strane produkcije.

Umjetnicka kolonija Danilovgrad

Zavičajni muzej i Gradska biblioteka smješteni su u zgradi starog Knjaževog dvora izgrađenog 1873/74. godine i prve Učiteljske škole u Crnoj Gori (1919-1929). Knjižni fond biblioteke »Mihailo-Miho Vuković« iznosi 12.500 knjiga. Legat biblioteka koja je osnovana 1987. godine raspolaže knjižnim fondom od 4.500 knjiga. Legat biblioteka posjeduje i 100 knjiga koje su stare 100 i više godina i podliježu propisima kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore, pa se svaka od njih evidentira kao muzejski eksponat.

Muzej tipološki pripada kompleksnim muzejima i kao jedina institucija za čuvanje i staranje o našem kulturnom nasljeđu sadrži sedam predmetnih zbirki i 2400 eksponata. U zgradi Muzeja se takođe nalazi rekonstrukcija oltarskog dijela srednjeg broda bazilike sa Gradine martinićke.

Osnovana 1972. godine, pri Centru za kulturu Danilovgrad. Posredstvom crnogorske Akademije nauka i umjetnosti, 1974. godine je posjećuju prvi inostrani umjetnici. Od 1999. godine počinje sa radom kao samostalna institucija.

Uvrštena je u međunarodne institucije.

U koloniji se izvode skulpture za slobodni prostor, pa je kao takva jedinstvena i značajna za razvoj likovne kulture na ovim prostorima . U vlasništvu ima preko 100 skulptura galerijskog i prostornog formata.

Adresa prezentacije:

users.cg.yu/kolonijadg

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

. •