Uvod

Istorija

Privreda

Turizam

Kultura

Obrazov.

Sport

Opština

   
 
   
   

:: Preporučujemo

 
   
   
 
 

Potpisan Ugovor o kreditu za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Danilovgradu

 

Sa potpisivanja Ugovora

 

Opština Danilovgrad je dobila kredit u iznosu od 5.350.000 eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i modernizaciju i rehabilitaciju vodovodne i kanalizacione mreže od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).


Vlada Crne Gore je preuzela obavezu vraćanja odobrenog kredita. Ugovor o kreditu je potpisan od strane potpredsjednika Vlade i ministra finansija Igora Lukšića i šefa kancelarije Evropske banke Mareka Lorinca.


Osim Ugovora o kreditu, potpisan je i Ugovor o implementaciji Projekta između Vlade Crne Gore, EBRD, Opštine Danilovgrad i Javnog komunalnog zanatskog preduzeća Danilovgrad. Ugovor o implementaciji Projekta ispred Opštine Danilovgrad potpisao predsjednik Opštine Branislav Đuranović, dok je u ime Javnog komunalnog zanatskog preduzeća potpisao direktor Darko Đuričković.


Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rehabilitaciju vodovodne i kanalizacione mreže podrazumijeva izgradnju sistema za odlaganje otpadnih voda, postrojenja za njihovo prečišćavanje, kao i modernizaciju vodovodne mreže. Cilj projekta je da se unaprijedi stanje u oblasti prečišćavanja voda i vodosnabdijevanja na području opštine Danilovgrad kroz izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće infrastrukture i unapređenje upravljanja postojećim sistemima u cilju povinovanja odgovarajućim lokalnim i nacionalnim standardima u oblasti zaštite životne sredine.


Vrijednost odobrenog kredita podrazumijeva grejs period od 3 godine i rok otplate od 9 godina nakon isteka grejs perioda u jednakim polugodišnjim anuitetima.


Pored kredita od 5,35 miliona eura, EBRD je obezbijedila iznos od 375.000,00 eura od strane Republike Češke u cilju podrške za javne nabavke i nadzor nad izvođenjem radova, koju će obavljati češka konsultantska firma. Takođe, Njemačka Vlada je obezbijedila iznos od 200.000,00 eura za program unapređenja finansijskog i operativnog učinka kompanije, koji će sprovoditi njemačka konsultantska firma. Javni poziv za izbor konsultantske firme za program unapređenja finansijskog i operativnog učinka kompanije je u toku i traje do 24.01.2011. godine.

 

 

 

 

Danilovgrad

30.12.2010. godine

 

 

 
 
 

. •